Gdy chcemy zrobić nalewkę, wino lub przetwory z warzyw, które uzbieraliśmy z ogródka, dobrze jest wiedzieć, jakie pojemniki wybrać i jak magazynować zapasy? Po pierwsze nie należy używać plastikowych pojemników, powinniśmy wybrać dobrej jakości szkło, które nie pęknie i w dobrym stanie pozwoli nam przechować nasze zbiory. Warto też dodać, że dobrze przechowane przetwory zrobione jesienią czy wiosną są idealne do zjedzenia zimą.
Dzięki takim przetworom można uzupełnić potrzebne witaminy i minerały oraz poczuć smak wiosny nawet wtedy, gdy na dworze jest minusowa temperatura. Dobrze jest każdy słoiczek odpowiednio oznaczyć, dzięki czemu będziemy mieć pewność, że bierzemy dobry potrawę. Słoiki potrzebne do zrobienia przetworów można kupić w sklepie bądź można również zostawiać słoiczki po majonezie, musztardzie czy tego typu produktach. Jest to też bardzo ekonomiczne i ekologiczne. Jeśli chcemy, by nasze zamarynowane potrawy estetycznie wyglądały w słoiczkach, to można dodatkowo ubrać nakrętkę ozdobną ściereczką. Na środku słoiczka można nakleić kolorową naklejkę z oznakowaniem, jaki to jest produkt i datę jego zrobienia. Dzięki temu będziemy mogli wiedzieć, ile czasu już produkt się marynuje. Takie przetwory można zrobić praktycznie z każdego warzywa. Najczęściej robi się zapasy z ogórków, pomidorów, czy papryki. Można również marynować grzyby czy wiśnie. Warto też zrobić konfitury lub dżemy. Jest to słodka wersja takich produktów w słoiczkach, które można wykorzystać na przykład w zimę, kiedy nie ma dostępnych owoców w sadzie. Jeśli zrobimy takie słoiczki z jedzeniem, to jest jeszcze większa satysfakcja i potrawa smakuje dużo bardziej, niż jakbyśmy kupili gotowe danie w sklepie.
Warto też dodać, że w czasie, kiedy robi się najwięcej przetworów, to w każdym sklepie można kupić słoiczki różnej wielkości i pojemności. Jest to bardzo dobre rozwiązanie, gdyż można dopasować słoiczek do danej potrawy, z której chcemy zrobić zapas na zimę. Dobrze zapakowane jedzenie w słoiczkach, należy przechowywać tak, by nie było narażone na bezpośrednie działanie promieni słonecznych.